субота, 17 вересня 2016 р.

Як убезпечити дитину від інтернет-залежності?

Як убезпечити дитину від інтернет-залежності?
Не можна дозволяти дитині проводити занадто багато часу в он- лайні. Кількість часу, яку діти проводять в он-лайні, є причиною хвилювання багатьох батьків. Спочатку батьки з радістю прийняли Інтернет у свої оселі, сподіваючись, що він відкриє нові навчальні можливості для їхніх дітей. Однак дуже швидко батьки збагнули: замість того, щоб використовувати Інтернет для виконання домашніх завдань і досліджень, діти проводять там години, обмінюючись миттєвими повідомленнями зі своїми друзями, граючись в он-лайн- ігри або розмовляючи з незнайомими людьми у чат-кімнатах. Підтримання здорового балансу між розвагами та іншими видами діяльності в житті дітей було завжди проблемою для батьків. Інтернет зробив це завдання ще більш складним. Можливості, які надає Інтернет для спілкування та он-лайн-ігор, іноді призводять до того, що багато дітей і підлітків втрачають відчуття часу, знаходячись в он-лайні. 
1. Придивіться, чи є у вашої дитини симптоми Інтернет- залежності. Запитайте себе, чи позначається використання Інтернету вашою дитиною на її шкільній успішності, здоров’ї, стосунках із членами родини та друзями. Визначте, скільки часу ваші діти проводять в он-лайні.

2. Зверніться за професійною допомогою та отримайте консультацію спеціаліста. Маніакальне використання Інтернету може бути симптомом інших проблем вашої дитини, зокрема депресії, агресивності або низької самооцінки.

3. Перевірте власні он-лайн-звички. Чи є у вас проблеми з контролем за власним використанням Інтернету? Пам’ятайте, що для вашої дитини ви є головним прикладом для наслідування.

4. Не забороняйте Інтернет. Він є важливою частиною соціального життя більшості дітей. Натомість встановіть сімейні правила використання Інтернету та визначте, які сайти може та які не може відвідувати ваша дитина. Слідкуйте, щоб вона дотримувалася цих правил. Ви можете обмежувати час, протягом якого дитина перебуває в он-лайні кожного дня, забороняти використання Інтернету або обмін миттєвими повідомленнями, доки вона не зробила домашні завдання, не дозволяти спілкуватися в чат- кімнатах або заходити на сайти, призначені для дорослих.

5. Тримайте комп’ютер у відкритій зоні помешкання, а не в дитячій кімнаті.

6. Заохочуйте та підтримуйте участь вашої дитини в інших видах діяльності, особливо фізичних заняттях та іграх з іншими дітьми.

7. Допомагайте вашим дітям налагодити спілкування з іншими людьми в реальному житті. Якщо ваша дитина сором’язлива або ніяковіє, спілкуючись із ровесниками, віддайте її на заняття, які допоможуть набути навичок спілкування. Заохочуйте ті види діяльності, які можуть сприяти спілкуванню вашої дитини з іншими дітьми, що мають схожі інтереси та хобі.

8. Контролюйте своїх дітей. Вивчіть програми, які проводять моніторинг та обмежують використання Інтернету, такі, як батьківський контроль.

 9. Пропонуйте альтернативи. Якщо вам здається, що вашу дитину цікавлять лише он-лайн- відеоігри, спробуйте призвичаїти її до оф-лайнових «замінників» улюблених ігор. Наприклад, якщо вашій дитині подобаються рольові ігри у стилі фентезі, заохочуйте її читати книжки цього жанру.


Немає коментарів:

Дописати коментар