субота, 3 вересня 2016 р.

Як батькам вдосконалити виховні навички

Як батькам вдосконалити виховні навички

Ви дуже хвилюєтесь через те, що лаєте свою дитину? Часто шкодуєте про те, що ви не найкращий батько? Ви не самотні в подібних почуттях. Досвід виховання приходить із часом. Для того щоби стати досвідченим батьком, треба постійно вчитись, адже батьківська майстерність не приходить з народженням малюка. Якщо ви хочете зробити крок до становлення «чудовими батьками», прочитайте запропоновані далі способи поліпшення виховних навичок.
1. Будьте зосередженим слухачем (учіться уважно слухати дитину)
Украй важливо розуміти свою дитину, а для цього треба вміти її слухати. Багато батьків просто механічно пояснюють дитині, що їй можна й чого не можна, не даючи можливості висловити свої страхи, тривоги й сумніви. Намагайтеся приділяти повну й безроздільну увагу вашій дитині в той час, коли вона спілкується з вами.

2. Демонструйте свою безумовну любов
Немає сумнівів, що всі батьки люблять своїх дітей, але також дуже важливо наочнодемонструвати їм свою любов і прихильність. Зрештою, діти не телепати, вони не вміють читати думки! Щоденні батьківські обійми та слова любові допоможуть дитині відчути себе дорогою й улюбленою, і навіть більше того – щасливою. При цьому дитина буде відчувати себе в безпеці, що теж для неї надзвичайно важливо.
3. Корисно проводьте час зі своїми дітьми
Існує різниця між проведенням часу й «корисним» проведенням часу. Батьки повинні намагатись робити інтерактивною більшу частину часу, проведеного з дітьми, тобто грати вігрирозповідати історії або навіть просто обговорювати повсякденні справи. Це зміцнить ваш емоційний зв'язок з дитиною.
4. Будьте непохитними, справедливими й доброзичливими
Важливо встановити в домі чіткі правила дисципліни. Вони повинні бути не тільки справедливими, а й такими, щоби покарання за їх порушення не було занадто жорстким. У будь-якому випадку, спілкування з дитиною повинно бути доброзичливим, не загрозливим і не образливим. Важливо, щоб дитина поважала вас, а не боялась.
5. Будьте переконаними, але не зацикленими на своїх обмеженнях
Не встановлюйте правила заради самих правил! Необхідно встановити чіткі обмеження, межі дозволеного й дотримуватись їх. Не слід часто міняти правила заради власної зручності. Якщо ви самі будете дотримуватися своїх правил, то дасте дитині зрозуміти, що це дійсно важливо й потрібно робити.
6. Демонструйте чудовий приклад
Для дитини батьки – це перший зразок для наслідування, тому зразок повинен бути гідним. Ваші слова повинні відповідати вашим вчинкам. Хтось одного разу справедливо сказав, що дитина черпає знання не стільки з ваших слів, скільки з вчинків. Будьте зразком для наслідування своїй дитині в усіх сферах.
7. Висловлюйте вдячність, а не осуд
Позитивне виховання дітей дуже важливе. Замість того щоби постійно казати дітям, чого їм робити не варто, спробуйте казати про те, що варто робити. Крім того, не забувайте хвалитидітей, висловлювати їм вдячність за виконану роботу. Також треба нагороджувати дітей за добрі справи; це гарантує, що така поведінка поступово ввійде в хорошу звичку.
8. Будьте відкриті до навчання
Не припиняйте шукати інформацію про ефективні навички виховання, намагайтеся зрозуміти й набути їх. Можна шукати книги про виховання, вичитувати поради в Інтернеті або просто вчитись в інших батьків. Немає межі досконалості, тому не припиняйте вчитися.
9. Ставте себе на місце дитини
Перш ніж засуджувати поведінку дітей, необхідно зрозуміти їх точку зору та справжню мотивацію. Крім того, не забувайте, якими ви самі були в дитинстві. Завжди давайте дітям можливість пояснити свою поведінку. Засуджувати завжди легко, але корисніше проявляти великодушність, чуйність і розуміння.
10. Будьте терплячими у ставленні до себе та своєї дитини
Пам'ятайте: Рим будувався не за один день. Не розраховуйте на те, що ваша дитина зміниться за одну ніч або ви самі станете чудовим батьком за помахом чарівної палички. Усе це вимагає часу, всі зміни відбуваються поступово. Так що намагайтеся проявляти терпіння й оптимізм.
Одного разу, коли ваша дитина досягне значних висот, ви зможете пишатись тим, що зіграли значну роль в її успіхах і щасті.

Немає коментарів:

Дописати коментар